FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri ALERGO.RO 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 
 
Polipoza nazala - principii de tratament

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului ALERGO.RO -> Rinita alergica

Sorin Perlea Răspunde cu citat (quote)
Moderator


Data înscrierii: 14/Ian/2007
Mesaje: 574
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Sâm Ian 27, 2007 7:23 pm    Titlul subiectului: Polipoza nazala - principii de tratament
 
Datorită mecanismelor încă incomplet definite, abordarea terapeutică a polipozei nazale este deficitară, cu rezultate frecvent nesatisfăcătoare.

Diversele terapii abordate, antihistaminice, antidegranulante mastocitare, decongestive, nu au adus beneficii clinice semnificative. Aplicațiile antileucotrienelelor în această boală sunt încă insuficient studiate; studii preliminare sugerează un grad de eficiență asupra obstrucției nazale și a revenirii olfacției.

Terapia de elecție a polipozei nazale este reprezentată de glucocorticosteroizii inhlatori care diminuă atât mărimea polipilor cât și obstrucția nazală și rinoreea; în cură (corectă) de lungă durată, au efecte adverse minime, probabil datorită dispariției rapide de pe mucoasă. Produsele inhalatorii cele mai utilizate sunt: beclometazonă dipropionat, budesonid, fluticazonă propionat, mometazonă furoat, triamcinolon acetonid, tixocortol.
Lipsa de răspuns clinic după minim 4 săptămâni de terapie intranazală poate fi datorată mai multor cauze: tehnică incorectă de administrare, obstrucție nazală marcată, infecție sinusală asociată, glucocorticosteroid rezistență.
În cazul obstrucției nazale severe, este utilă o cură scurtă de glucocorticoterapie sistemică; aceasta realizează o „polipectomie medicală”: doza este de 40-50 mg/zi, 7-10 zile. Nu este indicată folosirea glucocorticosteroizilor sistemici pe termen lung, utilizarea formelor injectabile i.m. cu eliberare lentă (supresie necontrolată și de lungă durată a axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian) sau injectarea intralezională (risc de cecitate). După reducerea mărimii polipilor, este necesară menținerea glucocorticoterapiei inhalatorii pe termen lung. De menționat faptul că terapia orală nu asigură controlul pe termen lung al bolii și nu substituie tratamentul topic.

Cura chirurgicală se indică în cazul insuficienței răspunsului la terapia medicamentoasă; este de preferat ca tratamentul acestor pacienți să fie făcut pornind de la acuzele pacientului și nu de la scorul endoscopic al polipozei. Rata recurențelor după terapia chirurgicală neprecedată/neurmată de glucocorticoterapie topică este mare; se indică glucocorticoterapie topică nazală pentru o perioadă de cel puțin 6 luni postoperator.
_________________
Totul despre alergii - www.alergo.ro
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului ALERGO.RO -> Rinita alergica
Pagina 1 din 1

Choose Display Order
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
User Permissions
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum

 
Mergi direct la: